Početna Novosti 120 pregleda

Prototip je sam vozio bez vozača čak 3000 kilometara

AUTONOMNA VOŽNJA
Vidi galeriju 1/4
Prototip je sam vozio bez vozača čak 3000 kilometara Prototip je sam vozio bez vozača čak 3000 kilometara Prototip je sam vozio bez vozača čak 3000 kilometara Prototip je sam vozio bez vozača čak 3000 kilometara

Prototipni automobil grupe PSA Peugeot Citroën na putovanju po Europi dugačkom 3.000 km vozio je u autonomnom načinu rada bez prisutnosti vozača

Grupacija PSA Peugeot Citroën razvija svoj autonomni automobil, koji vozi bez vozača u realnim uvjetima na svakodnevnoj cesti i ulicama. Grupacija PSA je prvu autonomnu vožnju svog prototipnog vozila izvela u Francuskoj 2. listopada kada je prototip sam odvezao relaciju od Pariza do Bordeauxa.

Sada je izvedena puno kompleksnija vožnja, jer je prototipni automobil grupe PSA Peugeot Citroën prešao granice Francuske te po europi odvozio potpuno sam putovanje od 3000 km. Vožnja je krenula iz Pariza do Madrida preko Viga. Na povratku je automobil prošao kroz Perpignan, Marseille i Lyon i vratio se u tehnički centar Grupe PSA koji se nalazi u Vélizyju, u okolici Pariza.

AUTONOMNA VOŽNJA | Author: PSA Peugeot Citroën foto: PSA Peugeot Citroën

Tijekom cijelog putovanja upotrebljavao se autonomni način rada bez uplitanja vozača na dozvoljenim cestovnim dionicama. Automobil je sam prilagođavao svoju brzinu i mijenjao prometne trake uzimajući u obzir ostala vozila, ograničenja brzine i infrastrukturu

AUTONOMNA VOŽNJA | Author: PSA Peugeot Citroën foto: PSA Peugeot Citroën

U srpnju 2015. Grupa PSA je postala prvi proizvođač automobila koji je dobio ovlasti potrebne za provođenje probnih vožnji na otvorenoj cesti u Francuskoj za svoja četiri prototipa autonomnih vozila, koji su dosad već prešli više od 10.000 kilometara probnih vožnji.

U 2016. grupa PSA imat će petnaestak takvih prototipova. Proširenjem ovlasti i na španjolske ceste timovima za istraživanje i razvoj omogućuje se da razviju funkcije autonomnog vozila i izvan francuske cestovne mreže.

AUTONOMNA VOŽNJA | Author: PSA Peugeot Citroën foto: PSA Peugeot Citroën

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.