Početna Novosti 25 pregleda

Blještavo osvjetljenje ceste nalik na dnevno svjetlo

INTELLILUX SVJETLA
Vidi galeriju 1/2
Blještavo osvjetljenje ceste nalik na dnevno svjetlo Blještavo osvjetljenje ceste nalik na dnevno svjetlo

Nova generacija Opel Astre sa svjetlom IntelliLux s LED matricom donosi trostruku prednost: svjetlije, dugotrajnije i učinkovitije

Pametni sustav svjetala budućnosti premijerno je predstavljen s novom generacijom Opel Astre na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (od 17. do 27. rujna 2015.). S novom je Astrom revolucionarno svjetlo IntelliLux s posve LED matricom koje omogućuje vožnju s dugim svjetlima koja ne zasljepljuju, prvi put dostupno u kompaktnoj klasi. Prvo su biksenonska prilagodljiva svjetla cjenovno postala pristupačnijima i dostupnima u gotovo svim modelima kompaktne klase, a na redu je nova tehnologija sa svjetlom IntelliLux i LED matricom koje nude blještavo osvjetljenje nalik na dnevno svjetlo. Dosad je ta vrsta sustava bila rezervirana za skupa vozila iz luksuzne klase.

INTELLILUX SVJETLA | Author: OPEL foto: OPEL

Novi sustav s LED matricom sastoji se od 16 LED segmenata – osam sa svake strane vozila – i on automatski i neprestano prilagođava duljinu i raspodjelu svjetlosnog snopa raznim prometnim situacijama. U tom procesu sustav surađuje s prednjom kamerom koja, primjerice, otkriva prisutnost drugih vozila u pokretu pa se pojedinačni LED segmenti koji bi zaslijepili vozače koji dolaze u susret automatski isključuju i uključuju. Čim vozilo napusti urbano okruženje, duga se svjetla automatski uključuju i ostaju uključena. To omogućuje znatno povećanje sigurnosti, što potvrđuje i istraživanje koje je provelo Tehničko sveučilište u Darmstadtu i europska inicijativa LightSightSafety. Istraživanje pokazuje da prilikom vožnje brzinom od 80 km/h vozači opažaju predmete uz rub ceste otprilike 30 – 40 metara prije nego s uobičajenim halogenim ili ksenonskim kratkim svjetlima. To znači da imaju oko 1,5 sekunde više vremena da reagiraju, primjerice kad životinje nenadano prelaze cestu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.