Početna Novosti 27 pregleda

Ambasador francuskog luksuza i avangarde

DS SLAVI 60. ROĐENDAN
Vidi galeriju 1/7
Ambasador francuskog luksuza i avangarde Ambasador francuskog luksuza i avangarde Ambasador francuskog luksuza i avangarde Ambasador francuskog luksuza i avangarde Ambasador francuskog luksuza i avangarde Ambasador francuskog luksuza i avangarde Ambasador francuskog luksuza i avangarde

DS slavi svoj 60. rođendan u Parizu ogromnom feštom. Treba zapamtiti povijesni dan, 6. listopada 1955., dan kad se rodio mit – automobil DS

DS slavi svoj 60. rođendan. U četvrtak, 6. listopada 1955. taj je automobil prvi put predstavljen na Salonu automobila u Parizu pod svodom palače Grand Palais. Povodom te obljetnice marka DS će Parižanima i turistima ponuditi vožnju u automobilima DS u srcu Pariza. U Parizu će 15 oldtajmera DS krenut od Eiffelovog tornja, proći ispred palače Grand Palais, preko avenije Champs Elysées, te stići na cilj ispred salona DS World Paris.

DS SLAVI 60. ROĐENDAN | Author: DS foto: DS

Automobil DS19 prvi je put predstavljen na Salonu automobila u Parizu. Na prvi pogled automobil DS izgledao je kao da dolazi iz nekog drugog svemira. Za sve suvremenike bilo je to istinsko otkriće: lijepo oblikovane linije, neviđena udobnost i vozna svojstva zahvaljujući hidrauličkom sustavu. Avangardni automobil već je prvog dana prodan u 12.000 primjeraka. Deset dana kasnije, po zatvaranju Salona, ukupno je 80.000 automobila DS pronašlo svog kupca.

DS SLAVI 60. ROĐENDAN | Author: DS foto: DS

Danas, 60 godina kasnije DS i dalje diže prašinu! Tijekom svog postojanja uvodio je nova tehnološka dostignuća pa su tako 1967. uvedena svjetla koja se zakreću istodobno s kotačima, a 1969. uvedeno je elektroničko ubrizgavanje goriva. Ovaj automobil proizvodio se u Francuskoj (u Parizu), ali i u inozemstvu (Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Južnoafrička Republika), a izvozio se diljem zapadne Europe, u gotovo sve zemlje Commonwealtha, uključujući Kanadu i Australiju, kao i u SAD, gdje i danas ima mnogo obožavatelja. Elegancija i avangardnost bile su njegovi glavni aduti, a tijekom dva desetljeća prodano je 1,456.115 primjeraka.

DS SLAVI 60. ROĐENDAN | Author: DS foto: DS

DS se pojavio u mnogim igranim filmovima i televizijskim serijama u prošlosti i danas, a vozile su ga i mnoge poznate osobe poput filmskih zvijezda, industrijalaca, poslovnih ljudi...

Osvojio je Grand Prix za najbolji industrijski dizajn na trijenalu u Milanu 1957. godine, a čak ga je i Roland Barthes usporedio s „velikom gotičkom katedralom”. Izvedbom „Pallas” koja je puštena u prodaju u listopadu 1964. DS je postao ambasador francuskog luksuza. Krajem 1999. godine u Londonu proglašen je „najljepšim svjetskim dizajnerskim predmetom 20. stoljeća”.

Marka DS službeno je stvorena 1. lipnja 2014., a cilj joj je nastaviti povijest kako bi ta dva slova još dugo diljem svijeta utjelovljivala francusko znanje i umijeće u području automobilskog luksuza. 

DS SLAVI 60. ROĐENDAN | Author: DS foto: DS

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.